MENTAL RETARDASYON (EĞİTİLEBİLİR)

Zeka bölümü çeşitli zeka ölçekleriyle sürekli olarak 35 – 70 arasında tespit edilen zihinsel geriliktir. Kendi içinde iki zeka düzeyini barındırır HAFİF MENTAL RETARDASYON ve ORTA DÜZEYDE  MENTAL RETARDASYON. Gelişimleri normal çocuklardan önemli bir faklılık göstermediği için genellikle okula başlayana kadar farkına varılmazlar. “Eğitilebilir” terimi bu gruba giren çocukların okuma, yazma, matematik gibi temel akademik becerileri öğrenebileceklerini açıklamaktadır. Eğitilebilir zeka düzeyindeki çocuklar temel akademik beceriler yanında öz bakım becerilerini öğrenebilirler, ileride yetişkinlik çağında bütünüyle yada kısmen geçimlerini sağlayabilecek bir iş becerisi edinebilirler.

Özellikleri: 
Normal yaşıtlarına göre daha geç ve güç öğrenirler. Dikkatleri dağınık ve kısa sürelidir. Kazandıkları bilgileri transfer edemezler, genelleme yapamazlar, ilgileri sık sık değişir. Konuşma bozuklukları oldukça yaygındır. Sosyal kavramları öğrenmede grup etkinliklerine katılma ve kurallarına uymada güçlük çekerler. Kendilerine güvenleri azdır, bağımsız hareket edemezler ve sebatsızdırlar.

Yapılacak İşlemler ve Rehberlik:
Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından uygulanan bireysel ve  zeka testleri sonucunda eğitilebilir zeka düzeyinin HAFİF MENTAL RETARDASYON düzeyinde olduğu tespit edilen öğrenciler doğrudan kaynaştırma eğitimine alınırlar. ORTA DÜZEYDE  MENTAL RETARDASYON olduğu tespit edilen öğrenciler hazırlanan inceleme raporları ile birlikte normal ilkokullar bünyesinde açılan özel eğitim sınıflarına kayıt edilirler.  Özel eğitim sınıflarında sınıf mevcudu 10’ dan aşağı, 15’ den yukarı olmayacak şekilde oluşturulur. Öğrencinin okulunda özel eğitim sınıfının olmaması durumunda yada ulaşılabilir ortamda özel eğitimsınıfı olmadığı  takdirde bu öğrenciler normal sınıfta kaynaştırma eğitimine alınırlar (Özel eğitim, Rehberlik ve Dayanışma Hizmetleri Genel Müd. 20.04.1988 gün ve 1198 sayılı Bakanlık Genelgesi).

Zihinsel engelli çocukların eğitim uygulamaları yönetmeliği madde 80-81’ e göre gerek kaynaştırma, gerekse özel eğitim sınıf öğrencileri sınıf tekrarı yapmaz, mecburi öğrenim çağını dolduran veya 5. Sınıfı okuduğu halde henüz diploma alabilecek seviyeye gelmemiş Eğitilebilir Zihinsel Engelli çocuklar velisinin isteği ve okul idaresinin uygun görmesi halinde 16 yaşının sonuna kadar öğrenimlerine devam ederler.